Kam werkzaamheden
Voorkom een achterstand in uw KAM registraties. Kam-coördinator Annette Marije adviseert dat een 2 maandelijkse...
In de horecabranche is het van groot belang om de veiligheid en gezondheid van zowel werknemers als gasten te waarborgen.
Een belangrijk instrument hiervoor is de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E).
In dit artikel willen we u informeren over de verplichting van een RI&E in de horeca en hoe KAM Zuidwest Friesland u kan helpen bij het uitvoeren hiervan.
Volgens artikel 5 van de Arbeidsomstandighedenwet zijn werkgevers verplicht om een RI&E uit te voeren en maatregelen te nemen
op basis van de risico's die hieruit naar voren komen. Dit geldt dus ook voor alle bedrijven binnen de horecasector.
Een goede inventarisatie en evaluatie van risico's is essentieel om een veilige werkomgeving te creëren en arbeidsongevallen te voorkomen.
De afkorting RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en Evaluatie, hier hoort een Plan van Aanpak (PvA) bij.
Door een RI&E brengt u de risico's en gevaren in beeld. Met een RI&E en PvA kunt u deze beheersen en verkleinen voor uw medewerker en gasten.
Met een horeca RI&E komen vaak de kleine risic's en gevaren boven drijven die je makkelijk over het hoofd ziet, dit kunnen zijn:
. Repetitiewerk dat je vaak dezelfde handeling doet.
. Werkzaamheden waar koude- en warme straling van afkomen die niet goed af geschermd te zijn.
. Opstapjes die slecht verlicht zijn.
Dit is maar een kleine greep van de gevaren en risico's die er zijn.
Door een RI&E kunt u de risico's beheersen en verkleinen. Met de RI&E komen vaak de kleine risico's
boven drijven die je makkelijk over het hoofd ziet onder andere:
. Repetitiewerk dat je vaak dezelfde handeling doet.
. Werkzaamheden waar koude en warme straling van afkomen die niet goed af geschermd te zijn.
. Opstapjes die slecht verlicht zijn.
Dit is maar een kleine greep.
Bent u nalatig om een RI&E te hebben in uw horecagelegenheid, dan kan dit op hoge boetes komen te staan.
Deze worden direct en zonder waarschuwing
uit gedeeld. De boetes beginnen bij zo'n € 4500,00.
. Je voldoet aan de wettelijke Arbo eisen.
. Je hebt inzicht in gezondheids- en veiligheidsrisico's binnen uw horecabedrijf of horecaorganisatie.
. Werknemers zijn over het algemeen minder ziek door ongevallen of door risico's van het werk.
. Met het plan van aanpak kunt u de risico's in uw horecaonderneming verkleinen of helemaal wegnemen.
. Met kleine investering in een horeca RI&E voorkomt u een boete van de arbeidsinspectie die vele malen hoger is.
LOm ervoor te zorgen dat u voldoet aan de wettelijke verplichtingen en tegelijkertijd een veilige werkomgeving creëert,
kunt u de hulp inschakelen van KAM Zuidwest Friesland.
Wij zijn een gespecialiseerd adviesbureau op het gebied van kwaliteit, arbeidsveiligheid en milieu.
Onze experts hebben ruime ervaring in het uitvoeren van RI&E's in de horecabranche.
We komen graag bij u langs om uw bedrijf te onderzoeken en alle risico's in kaart te brengen.
Vervolgens stellen we een gedetailleerd rapport op waarin we concrete maatregelen adviseren om deze risico's aan te pakken.
Daarnaast helpen wij u ook bij het opstellen van het plan van aanpak, waarbij we rekening houden met uw specifieke situatie en wensen.
Onze deskundige adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden gedurende het hele proces.
Een RI&E is verplicht voor horecabedrijven om een veilige werkomgeving te garanderen voor zowel werknemers als gasten.
Door samen te werken met KAM Zuidwest Friesland kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf voldoet aan de wettelijke verplichtingen
en dat eventuele risico's effectief worden aangepakt.
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.
Samen zorgen we ervoor dat uw horecabedrijf veilig en gezond is!
Ons werk gebied is Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland.